Dit is een korte versie van de brief 

Beste inwoners van Veere,

In deze uitzonderlijke tijden is het van het grootste belang om op de hoogte te blijven van de informatie en de advisering over corona. Een aantal inwoners die niet beschikken over internet of die niet zo digitaal zijn kunnen informatie over corona missen.

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen.

Groepsvorming

Het dringende gezondheidsadvies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden blijft. Daarom is groepsvorming op straat ook verboden. Ook de afspraak dat het hele gezin thuisblijft als een van de gezinsleden verschijnselen vertoont is verlengd tot 28 april, net als het weren van bezoek in verpleeghuizen.

Recreatieve voorzieningen blijven dicht

We willen voorkomen dat de druk op de zorgketen in Zeeland onverantwoord groot wordt. Daarom geldt er vanaf maandag 30 maart een verbod op toeristisch of recreatief nachtverblijf in heel Zeeland, zowel voor toeristen als Zeeuwen. Dit geldt voor recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, hotels, kamperen bij de boer, kamerverhuur, (Air)B&B’s, pensions, jachthavens, vakantiehuizen, tweede huizen, strandslaaphuisjes en camperplaatsen. Ook geldt er een verbod op het opbouwen van slaap- en strandhuisjes. Dat is bepaald in een Zeeuwse noodverordening die op 27 maart werd vastgesteld.

Voor een aantal situaties geldt een uitzondering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan seizoenarbeiders of tijdelijke bewoning (door persoonlijke omstandigheden) anders dan voor toeristisch of recreatief verblijf. 

Geen evenementen tot 1 juni

Tot 1 juni zijn alle evenementen verboden. Dit betekent geen koningsdag, geen herdenkingen met publiek, geen grote groepen op begrafenissen en bruiloften. Dit raakt ons allemaal! Wel kunnen we fietsen of wandelen door onze mooie natuur of over onze prachtige stranden. Dit kunnen wij allemaal, en zeker in deze tijd, goed gebruiken. We hebben dit nodig tegen de stress. Maar doe dit niet in een groep. Ga alleen, samen met iemand of met uw kinderen.

Bellen met burgemeester en wethouders van gemeente Veere

Burgemeester en wethouders van Veere houden woensdag 8 april een telefonisch corona-spreekuur voor burgers. Tussen 13.00 en 15.00 uur geven burgemeester Van der Zwaag en de wethouders Chris Maas, Pieter Wisse en Adri Roelse antwoord op vragen van inwoners over de coronacrisis.

Telefonische bereikbaarheid gemeente

Ons callcenter is geopend voor al uw vragen. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 – 12.00 uur via telefoonnummer (0118) 555 444.

Voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis zijn verschillende noodmaatregelen getroffen waar zij, op de korte en langere termijn, gebruik van kunnen maken. Alle Walcherse ondernemers, met of zonder personeel kunnen tijdens kantooruren met hun vragen terecht bij het ondernemersloket op telefoonnummer (0118) 433 990.

Gezondheidsadviezen voor iedereen

Als we de adviezen van de rijksoverheid niet opvolgen kan het virus zich nog sneller verspreiden. Laten we ons met zijn allen houden aan de regels:

  • was uw handen regelmatig
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes
  • schud geen handen
  • houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

Bedankt voor de manier waarop iedereen met de maatregelen omgaat en voor de bijdrage die iedereen levert. Houd vol, samen zijn we sterk tegen corona. Ik wens u heel veel sterkte en gezondheid toe!

Met vriendelijke groet,

Rob van der Zwaag

Burgemeester Gemeente Veere