Vanaf 1 augustus t/m 15 augustus 2022 vindt voor het negende jaar op rij de Boskalis Beach Cleanup Tour plaats. Stichting De Noordzee organiseert deze opschoonactie. Op woensdag 3 augustus maakten we het strand tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder schoon.

33 vrijwilligers

Hiervoor meldden zich wel 33 vrijwilligers aan! Samen met wethouder Steketee maakten zij het strand schoon. Speciale aandacht was er voor sigarettenpeuken. Deze, en ook veel ander afval, vonden zij over het gehele strand verspreid. We haalden 49,5 kilo aan afval op en 137 peuken!

Wethouder Steketee met de vrijwilligers van de Boskalis Beach Cleanup Tour
Op de foto: Wethouder Steketee met de vrijwilligers van de Boskalis Beach Cleanup Tour

Afgelopen jaren

De afgelopen jaren liepen al 17.330 vrijwilligers mee met de Boskalis Beach Cleanup Tour en is er 99.150 kg afval opgehaald! Op het eerste gezicht lijkt het strand misschien schoon. Maar helaas ligt er eigenlijk altijd en overal afval op onze stranden. Gemiddeld vinden we 282 stukjes afval op honderd meter strand!

Mede mogelijk gemaakt door diverse partijen

De uitvoering van de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partijen. De opruimactie van Oostkapelle tot Vrouwenpolder wordt onder andere gesteund door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Sportvissers komen veel in de natuur en krijgen vaak te maken met afval op of in de buurt van hun visstek. Met de actie Vang5 willen zij sportvissers betrekken in de strijd tegen zwerfafval. 

Zwerfafval

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit onderzoek van Stichting de Noordzee blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar dat het probleem nog lang niet is opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je dan ook tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje. Gelukkig kennen steeds meer mensen het afvalprobleem op de stranden en daarom stijgt het aantal deelnemers die meedoen aan de Boskalis Beach Cleanup Tour.

Op de foto: wethouder Steketee en medewerker van Stichting De Noordzee geven het startsein voor dag 3 van de Beach Cleanup Tour
Op de foto: wethouder Steketee en medewerker van Stichting De Noordzee geven het startsein voor dag 3 van de Beach Cleanup Tour. Foto van Stichting De Noordzee