Onlangs bracht wethouder Steketee van de gemeente Veere een bezoek aan Delta Big in Aagtekerke. Arie van Dam en zijn zoon Gert bouwden vorig jaar een stal voor varkens die voldoet aan veel maatschappelijke eisen. De boer is al jaren voorstander van het toepassen van kringlopen in de landbouw. Tijdens het bezoek van de wethouder gaf hij mee dat intensieve veehouderij op een duurzame manier een bijdrage kan leveren aan kringlopen in de landbouw door bij te dragen aan het mesttekort in de provincie Zeeland.

De schuur heeft vanaf de weg gezien de vorm van een traditionele boerderij uit de regio Aagtekerke. Het bedrijf heeft veel gedaan om te verduurzamen. Zo wordt alle mest opgevangen en afgepompt. En vervolgens wekelijks getransporteerd naar een vergister. Dit zorgt voor een lagere uitstoot van ammoniak en methaan. De vergister kan uit de mest jaarlijks 200.000 m3 gas produceren. Dit levert 360.000 kW aan energie, vier keer het jaarverbruik van het bedrijf. Voor de verwarming van de biggenstallen  is er een warmtepomp die restwarmte gebruikt van de grote varkens en draait op de stroom van 40 zonnepanelen. In totaal liggen er 130 zonnepanelen. De vliegenbestrijding gebeurt op een biologische manier met roofvliegen.

Bij de sloop van de oude schuur is een groot deel van het materiaal hergebruikt(circulair slopen).     Zo ging 17 ton aan stalen spanten naar Suriname. De 3.000 ton puin is ter plaatse gebroken en gebruikt in de fundering van de nieuwe schuur. De houten gordingen zijn regionaal verkocht en 1.500 m2 aan isolatiemateriaal werd ingezet voor een koelcel in Urk.

De varkens hebben granen van het land nodig en de mest van de varkens is nodig als voeding voor de akkers. 70% van het voer dat de varkens krijgen bestaat uit Zeeuwse granen. Het overige deel bestaat uit reststromen van bio-ethanol- en plantaardige olie productie. Zo zorgen de varkens ervoor dat er geen waardevolle voedingsstoffen verloren gaan.

Delta Big B.V.