Historische achtergrond

Het fenomeen 'dricht', een verhoging in de vorm van een zandwal, vindt in Walcheren zijn oorsprong mogelijk al in de middeleeuwen. Deze constructies dienden ter bescherming van achterliggende akkers en weides tegen inwaaiend duinzand, maar zijn nu zeldzaam geworden.

Inventarisatie en erkenning

Op verzoek van betrokken inwoners heeft de gemeente Veere een inventarisatie uitgevoerd van de resterende drichtdelen op haar grondgebied. De resultaten hiervan hebben geleid tot een belangrijke erkenning: het college van B&W in gemeente Veere heeft besloten om de drichtdelen een officiële cultuurhistorische waarde toe te kennen.

Bescherming en vervolgstappen

Met de toekenning van een cultuurhistorische status kunnen de drichtdelen worden opgenomen in het toekomstige omgevingsplan, waardoor ze wettelijke bescherming genieten tegen ongewenste ontwikkelingen. Dit is een belangrijke stap naar het behoud van deze unieke historische elementen in het landschap van Walcheren.

Rol van de Walcherse Archeologische Dienst

De Walcherse Archeologische Dienst speelt een cruciale rol bij het integreren van de drichtdelen in de Nota Archeologische Monumentenzorg Walcheren, samen met bijbehorende kaarten en beleidsadviezen. Deze inspanningen zijn gepland in 2024 en zullen worden vertaald naar concrete maatregelen in het nieuw op te stellen omgevingsplan.

Toekomstig behoud

Totdat het geactualiseerde beleid van kracht wordt, zal er gehandeld worden in overeenstemming met de geest van dit nieuwe beleid, met het oog op het behoud van deze waardevolle historische elementen in het landschap van Walcheren. De erkenning van de drichten als cultureel erfgoed is een belangrijke stap naar het behoud van de rijke geschiedenis en identiteit van de gemeente Veere.